Idei de călătorii pentru iarnă

Apus in Tenerife

Când nu te înţelegi bine cu frigul, emisfera nordică nu e cea mai prietenoasă când vine vorba de călătorit iarna. Din feririce, nu e musai să îţi rezervi o vacanţă la Tropice, ai şi variante mai apropiate. Sudul continentului, de exemplu, îţi face cu ochiul din cel puţin două motive: căldură şi relativă apropiere. Mai rămâne să uneşti punctele dintre locul unde te afli şi locul unde ai vrea să ajungi. Ce faci însă când nu te poţi hotărî? Eu, una, mi-am creat o listă de întrebări care să mă ajute.

 • Cea mai importantă variabilă e locul de unde plec. Cel mai des, Bucureşti, România.
 • Timpul: câte zile libere am la dispoziţie sau vreau să „cheltuiesc” iarna?
 • Bugetul: e abia începutul anului, aşa că trebuie să mă gândesc bine la ce vacanţe mi-aş mai dori.
 • Cât de uşor ajung în locul respectiv: e un sezon în care vremea e adesea capricioasă, aşa că, în funcţie de mijlocul de transport, mă gândesc să reduc riscurile sau să am un plan de rezervă.
 • Ce fel de călătorie îmi doresc: depinde de toate cele mai de sus, dar e şi o întrebare separată. Dacă am mai mult timp, vreau ca în iarnă să îmi fac una din vacanţele principale şi contul bancar îşi „dă aprobarea”, e perfect. La fel de bine, în extrasezonul european, nici măcar vedetele urbane ale turismului nu mai sunt aşa aglomerate sau scumpe, deci un city break poate fi o alegere excelentă.

Excursie urbană sau vacanţă de relaxare?

Le-am testat pe ambele şi acum e şi mai greu să aleg. Lista de mai sus face uneori alegerea în locul meu. Mi-am găsit aşa două dintre destinaţiile mele preferate, pe cât de diferite, pe atât de frumoase.

Roma în iarnă

În 2019, Roma s-a clasat pe locul 16 mondial după sosirile turiştilor (peste 10 milioane de vizitatori). Pentru perspectivă, ar fi ca şi cum peste jumătate din locuitorii României ar părăsi cei 238.397 km² şi s-ar înghesui pe teritoriul de 185 de ori mai mic (1.285 km²) al oraşului italian. Comparaţia e uşor exagerată, însă ideea de bază rămâne: când claustrofobia nu se numără printre pasiunile tale, să vizitezi Roma în ianuarie poate fi o idee minunată:

 • Dintre lunile de toamnă-iarnă, este luna cu cele mai reduse precipitaţii. Statistic, ai mai multe şanse să te plouă în noiembrie sau aprilie, de exemplu. E şi luna cu cele mai mici temperaturi, dar în sudul Europei nu e deloc imposibil să ai maxime de 15 grade (ni s-a întâmplat!)
 • E cât se poate de extrasezon pentru un oraş megaturistic – cozi mult mai mici la obiectivele principale, deci mai multe şanse să vezi Fontana di Trevi în loc de capetele mulţimii.
 • Preţurile cazărilor sunt excelente! Un exemplu: pentru doar 40 de euro, poţi sta la doi paşi de Vatican, la o cazare bine cotată pe website-uri de profil.
 • Roma îţi oferă atât de multe, încât vremea uneori nici nu mai contează. Dacă e prea frig, poţi oricând să vizitezi un obiectiv interior sau să te încălzeşti într-o osteria.

Iarna ca o primăvară: Tenerife

undefinedAm făcut cunoştinţă cu „insula primăverii veşnice” acum ceva vreme şi ne-am înţeles de minune, mai ales după ce am lăsat acasă câteva prejudecăţi legate de Tenerife. Prima fiind că acolo e mereu primăvară. Aş numi-o mai mult „insula celor patru anotimpuri”, fiindcă în aceeaşi zi poţi călca pe zăpada de pe vârf şi te poţi îmbăia în Atlantic. Câteva motive pentru care e una dintre destinaţiile mele de iarnă preferate:

 • Conexiuni excelente cu Europa, datorită celor două aeroporturi (Tenerife Norte şi Tenerife Sur) şi liniilor aeriene low cost.
 • Este o insulă vulcanică şi natura a fost darnică cu ea – de la plaje cu nisip negru la păduri de dafini desprinse din basme şi Muntele Teide, al cărui vârf (3.718 m) este cel mai înalt punct al Spaniei şi al insulelor din Atlantic.
 • Poţi să faci plajă dimineaţa (chiar şi iarna!), iar seara să vezi stelele de la Observatorul de pe Teide. Dacă nordul insulei e înnorat, poţi fugi până în sud, unde e mai tot timpul soare – şi asta traversând Parcul Naţional Teide, ca să te tot minunezi de peisajul vulcanic.
 • Ianuarie e a doua cea mai uscată lună de toamnă-iarnă şi temperaturile de peste 25 °C nu sunt ceva neobişnuit. Iar decembrie a surprins destul de des turiştii cu temperaturi de 30 °C.
 • Unul dintre cele mai tari parcuri acvatice din Europa şi din lume – Siam Park, cu tematică thailandeză.

Sunt doar două destinaţii dintre atâtea posibile, dar cel mai important lucru de reţinut e următorul: există speranţă pentru friguroşi pe timp de iarnă chiar aici, în Europa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: