Pisicile Romei

Pisica la Roma

Este un pic straniu să le vezi unduindu-şi cozile cu atâta nonşalanţă printre mii de ani de istorie, răsărind după câte o coloană străveche şi întinzându-se la soare peste rămăşiţele unor temple. Cu naturaleţea unor zeităţi reîntoarse să-şi ocupe locul cuvenit.

Fiindcă iubitorii de pisici nu se dezic, în plimbarea la Roma am fost să vedem ruinele unei pieţe publice ale fostului Imperiu Roman – Largo di Torre Argentina. Printre atâtea ruine istorice, locul ăsta se remarcă prin ceva aparte: acolo unde cândva se înălţau temple, acum se află un mic sanctuar al pisicilor Romei.

Sanctuarul de pisici
Sanctuarul de pisici şi clădirile istorice din jur

Sanctuarul pentru pisici Torre Argentina are în grijă circa 130 de pisici, dar numărul lor fluctuează. Istoria sa începe în 1929, odată cu excavările arheologice ale sitului. Pisicile sălbatice au pus stăpânire pe ruine şi au început să fie hrănite de localnici. Prin 1950, actorul Antonio Crast a găsit fostul depozit arheologic şi aşa a luat naştere sanctuarul. Din donaţii şi munca voluntarilor, adăpostul de pisici a reuşit să supravieţuiască chiar şi cererilor de evacuare şi a devenit o atracţie a Romei, deschisă zilnic vizitatorilor.

Dacă îţi plac micile feline sau pur şi simplu din curiozitate, pune şi locul ăsta pe harta plimbările tale. În doar 5 minute de la Panteon sau din Piaţa Navona, în zilele cu soare te aşteaptă imaginea ireală a unor mâţe lenevind în iarba verde unde odinioară se întindea Câmpul lui Marte. În excursiile la Roma, noi am decis să le plătim şi un mic tribut: la sanctuar se vând tot felul de obiecte simpatice, printre care şi un calendar cu câteva dintre pisicile de la Largo di Torre Argentina. Vânzările asigură o parte din finanţarea adăpostului de pisici. Şi, în plus, nu se ştie niciodată când ai nevoie de bunăvoinţa zeilor în călătoriile tale.

Pisică Largo di Torre
Mică zeitate de la Largo di Torre Argentina
Ruine romane Largo di Torre Argentina
Paznicul ruinelor romane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: