Dacă laşi în urmă plajele din Costa Adeje şi urci spre nord-vest, trecând de capitala Santa Cruz, o să fii răsplătit cu peisajele magice ale Parcului Rural Anaga. Pădurile Masivului Anaga nu sunt printre primele imagini care îţi apar în minte când te gândeşti la Tenerife, însă acolo te aşteaptă locuri magice ale insulei. După o plimbare prin pădurile de lauri, dacă le asculţi atent şoaptele, o să fii convins că lumea spiritelor există.

Poţi pătrunde în pădurile fermecate din Anaga dinspre capitală sau dinspre San Cristóbal de La Laguna – al doilea oraş ca populaţie al insulei, care merită o vizită în sine, ca să admiri pe îndelete arhitectura cu iz colonial. Traseele din parcul natural variază ca grad de dificultate, iar cel mai uşor dintre el este Sendero de los Sentidos (Cărarea Simţurilor), amenajat cu poteci de lemn accesibile şi persoanelor cu dificultăţi motorii. Mai departe găseşti un alt loc celebru – Mirador Pico del Inglés. Priveliştile sunt spectaculoase şi accesul uşor.
Mai departe, poţi alege trasee medii ca dificultate, dar care te vor răsplăti din plin: cele două ore pe Las Vueltas te poartă şi mai adânc în inima pădurillor de laurisilva, rămăşiţele pădurilor mitice care acopereau Europa de Sud acum circa 15-40 de milioane de ani. Cărarea Las Vueltas era cândva singura cale de acces dinspre Santa Cruz sau La Laguna spre Taganana. Încă se poate vedea pe alocuri pavajul drumului, iar pe traseu găseşti izvoare de apă. Aşa cum îi spune şi numele, Las Vueltas este un drum al cotiturilor, care se termină în „cartierul portughez” al micului sat.
Pentru drumeţii în Parcul Natural Anaga, sunt potrivite încălţămintea uşoară, cu o bună aderenţă, hainele lejere, dar şi cu o pelerină de ploaie. Intri într-un tărâm magic, unde copacii şoptesc legendele vrăjitoarelor ce dansau la El Bailadero şi ale străvechilor guanche, care populau odinioară insula. Şi, dacă ai noroc, poate ţi se vor dezvălui câteva din secretele sale milenare, precum „bruma” – ploaia orizontală din Insulele Canare.

Dacă tot ai pornit la drum, Anaga te aşteaptă şi cu o experienţă însorită: Barranco de Afur, cunoscut şi ca Barranco de Tamadiste. Poţi porni din Taganana pe cei şapte kilometri care îţi vor arăta unele din cele mai spectaculoase peisaje din Tenerife, coborând până la Plaja Tamadiste (sau Tamadite) şi urcând apoi spre Afur. Nu uita hainele potrivite şi apa, fiindcă nu prea există umbră pe traseu. Apoi bucură-te de cele trei ore în care poţi fi martorul martor al frământării pământului azvârlit în ocean într-un trecut îndepărtat, croind un drum din defilee, strâmtori şi viroage. Sub verdele crud împrăştiat peste straturi de roci vulcanice pulsează forţa care a creat insula şi, pe măsură ce traseul te poartă pe muchia dintre culmile abrupte şi oceanul agitat, înţelegi parcă că eşti aici doar un musafir îngăduit o vreme.
Traseu prin Barranco de Afur Rocă vulcanică Primăvară în Anaga (Adenocarpus) Privelişte din Parcul Rural Anaga
Un gând despre „Tenerife: Parcul Natural Anaga”