Suvenir din Sighișoara: socată

Flori de soc

Ce îți poate aduce o plimbare la început de iunie, pe dealurile din jurul Sighișoarei? Cel mai bun suvenir: flori de soc pentru socată. Mai ales că, stând în zona de câmpine, regretam că pierdusem startul, fiindcă florile de soc se trec mult mai repede acolo.

Flori de soc
Flori de soc (©Corina Rainer/Unsplash)

După un sfert de oră la cules de flori de soc prin iarba deasă, un drum de întoarce de vreo șase ore, un sfert de oră de căutat rețeta și patru zile de fermentație, a rezultat socata perfectă, cu gust de început de vară și miros de flori de pădure.

Flori de soc se găsesc și în București, prin zonele de case sau parcuri, ori se pot cumpăra direct din piață. Iar rețeta de socată este atât de simplă, încât mă întreb de ce oare nu o fac în fiecare an.

Ce ingrediente am pus în rețeta magică de socată de anul acesta?

La fiecare 1 litru de apă:

  • 2 flori de soc de mărime medie
  • 100 g de zahăr
  • Zeama de la jumătate de lămâie
  • 2-3 felii de lămâie

Ideal este să ai un recipient de cel puțin 3 litri, ca să aibă suficient spațiu pentru fermentație, iar soluția mea a fost să tai partea de sus la o sticlă din plastic de 5 litri, în care au intrat 4 litri de apă plată, 8 flori de soc bine spălate și curățate de tijele mari, 400 g de zahăr brut, zeama de la două lămâi și încă o lămâie feliată.

Socată la început de drum

Le-am pus pe toate la un loc și am acoperit recipientul cu o farfurie, dar un truc ar fi să adaugi boabe de orez sau stafide ca să grăbești fermentația, mai ales dacă nu este suficient de cald. Mai poţi pune şi puţin anason, pentru o aromă subtilă de ouzo.

A existat și un punct culminant, când s-a format o pojghiță dubioasă deasupra florilor de soc, pe care am decis însă s-o ignor și să amestec în continuare lichidul cu o lingură de lemn, dimineața și seara. Și bine am făcut! După patru zile de stat lângă o fereastră însorită, în recipientul acoperit cu o farfurie, deznodământul au fost 4 litri de socată perfect acidulată, turnată în sticle și pusă la răcit în frigider.

Pe lista cu „ce ar fi fost minunat să am”, aș include un borcan de sticlă suficient de mare (cam de 10 litri, căci nu există prea multă socată), apă filtrată în loc de apă minerală plată și lămâi bio. Rămâne pentru data viitoare.

Ce-am mai aflat despre socată cât timp am așteptat să se prepare la soare?

  • Era o băutură apreciată şi în Imperiul Roman, iar în prezent se consumă cel mai mult în nordul Europei și în Balcani. Unde se şi prepară după reţeta tradiţională.
  • Socul negru european este toxic pentru mamifere, cu excepția florilor, din care se face suc sau sirop, și a fructelor, care se gătesc.
  • Poți usca florile de soc ca să faci ceai sau le poți folosi când sunt proaspete și aromate în clătite.

Un gând despre „Suvenir din Sighișoara: socată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: