Prin vacanță în România: Sighișoara

Sighisoara vazuta de pe dealul vecin

Toate drumurile duc la Sighișoara, iar ale noastre au ajuns acolo de cel puțin trei ori și ne-au dat ocazia să aflăm că:

 • Poţi face o excursie de o zi din București la Sighișoara, cu trenul. Și probabil din orice colț al țării, fiindcă cetatea medievală e chiar în centrul ei. Dar nu e și de dorit.
 • Trenurile de noapte sunt o idee bună pentru a înlocui o noapte de cazare, cu condiția să ai loc la cușetă. Dacă nu, posibil să fie all-inclusive cu durere de spate.
 • Dacă vii cu trenul, alege loc de cazare chiar în cetate. Cu mașina, e mai bine să-ți iei cazare cu parcare, în afara cetății. Tariful de taxi este destul de ieftin încât să nu-ți pui problema distanței. Dar noi am mers cât mai mult pe jos, căci orașul merită descoperit și în afara cetății.
 • Poţi să vezi cea mai frumoasă priveliște a Sighișoarei de pe unul dintre dealurile din jurul ei, pe care le poți străbate și cu bicicleta. Harta de aici îţi arată traseele cicloturistice de pe colinele Transilvaniei.
 • Cetatea medievală din Sighișoara (care este şi sit UNESCO) este superbă, dar este abia începutul unui tur prin Transilvania, fiindcă în jurul ei se află zeci de biserici fortificate și cetăți medievale mai mici, fiecare fermecătoare în felul său.
Privelişte din Turnul cu ceas cu biserica şi liceul din deal
Vedere de toamnă din Turnul cu ceas către Biserica din deal

Destinație de-un weekend lung?

Am călătorit în tot felul de moduri de-a lungul timpului. Prima dată când am ajuns Sighișoara, fiind în perioada în care încă bifam obiective pe listă, am zis că o zi ar fi suficientă.

Zece ani mai târziu, suntem deja la a treia vizită aici și am ajuns la concluzia că a fost o glumă bună. Poți sta lejer o săptămână în zonă. Într-adevăr, poți vedea rapid obiectivele de pe hartă – ceea ce îți și recomand să faci prima dată. Ca după aceea să te poți bucura de Sighișoara și de împrejurimi pe îndelete, la fiecare revenire.

Mai întâi, gândește-te că orașul medieval este așezat pe două niveluri, care urmează relieful dealului pe care s-a construit. Cea mai mare parte a obiectivelor se află în partea de jos, așa că poți începe de acolo. În ordinea așezării pe hartă, pornind în dreapta, m-aș opri câte puțin la fiecare din locurile de mai jos.

 1. Turnul cu Ceas este cel mai mare dintre cele nouă turnuri de apărare ale Sighișoarei care mai sunt în picioare astăzi, măsurând 64 de metri în înălțime. Este și cel mai decorat, cu un orologiu din statui din lemn de tei, care înfățișează câte o zeitate pentru fiecare zi a săptămânii.
Turnul cu ceas din Sighişoara văzut din exteriorul cetăţii
Turnul cu Ceas din Sighişoara

Este cel mai cunoscut simbol al cetății şi locul perfect de unde să începi, mai ales că înăuntrul său se află și Muzeul de Istorie. Din terasa de sub cupola barocă am admirat de la înălțime orașul și împrejurimile și am văzut mecanismul ceasului din turn.

 1. Dacă mergi spre dreapta, găsești Turnul Fierarilor, care se poate vizita în interior și este construit în 1631.
 2. Urmează Biserica Mănăstirii, edificiu gotic din secolul XV, actuală biserică parohială luterană.
 3. În Piața Cetății, cu trecere prin Piața Muzeului, poți vedea Casa Vlad Dracul și Casa cu Cerb. Și tot acolo poți opri la o terasă, unde să te odihnești pentru restul vizitei prin Sighișoara.
 1. Dacă o ții tot la dreapta, ajungi la Turnul Cizmarilor (construit în secolul XIV și refăcut în secolul XVI), apoi te poți opri la Turnul Croitorilor. Acesta din urmă este și una dintre porțile cetății și se află în punctul opus față de Turnul cu Ceas.
 1. Urmează Turnul Cojocarilor și Turnul Măcelarilor, legate de Poarta Torle.
 2. Unul dintre locurile mele preferate din Sighișoara, Scara Școlarilor a fost construită pentru a le oferi un drum mai scurt și acoperit școlarilor care îi urcau cele 300 trepte inițiale. Acum mai are doar 175 de trepte și te duce către școala veche, biserica și cimitirul din deal.
 3. Liceul Teoretic Joseph Haltric sau fosta Școală Veche. Probabil că trebuie să fie foarte interesat să poți spune că ai mers la școală într-o cetate medievală, urcând în fiecare dimineață până în Orașul de Sus, la cea mai veche școală din oraș.
 4. Biserica din Deal se vede cam din orice loc din oraș, fiind în cel mai ridicat punct, la 429 m înălțime, pe Dealul Școlii. Cumva nu am reușit încă să o găsim deschisă, ca să o vedem în interior, dar aș recomanda oricând un apus văzut de lângă zidurile ei. La vizita următoare, vom încerca să ne sincronizăm mai bine, ca să vedem cripta medievală din interior sau lăzile cu provizii pentru asediu ale familiilor de sași.
 5. Urmează Turnul Frânghierilor, care este și locuința paznicului Cimitirului din Deal și, după mine, turnul cu cel mai romantic aspect din Sighișoara. Dacă nu ai probleme cu locuitorii din lumea de apoi, trebuie să fie una dintre cele mai frumoase locuințe în care să stai: o casă medievală în vârf de deal, cu panoramă la oraș, înconjurată de verdeață și de cei mai cuminți vecini. Care vine la pachet cu unul dintre cele mai liniștite joburi pe care le poți avea.
Turnul Frânghierilor, actuala casă a paznicului cimitirului
 1. Dacă tot ai ajuns până la intrarea Cimitirului din Deal, ar fi păcat să nu-l vizitezi. Cimitirul săsesc este unul dintre locurile de o frumusețee aparte din Sighișoara, oricât de bizar ar suna. Plin de flori, cu alei pietruite și umbrite de copaci, ne-a oferit mereu plimbări plăcute și tăcute. Un singur lucru de reținut: dacă te lași dus de aleile sale la vale, nu uita că va trebui să și urci înapoi, fiindcă cimitirul este dispus pe niveluri cu diferențe de înălțime semnificative.
Alee pietruită în cimitirul evanghelic din Sighişoara
Cimitirul evanghelic din Sighişoara
 1. După un tur complet al părții de sus, poți alege o coborâre mai lungă, pe Strada Scării, de fapt un fel de alee pietruită care coboară din stânga Scării Școlarilor și te duce pe lângă ruinele Bisericii Vechi din Sighișoara, apoi către Turnul Tăbăcarilor, în dreapta căruia poți vedea și Turnul Cositorarilor.

Ce să faci o săptămână în Sighișoara?

Asta se pare că s-au întrebat și gazdele noastre de la ultima vizită în orașul medieval atunci când au primit rezervarea de șapte zile de la niște turiști străini. Ba chiar le-a părut oarecum rău că „oamenii și-au luat țeapă”.

De fapt, cazarea care imită stilul japonez este o experiență în sine, cum probabil li s-a părut și turiștilor străini. Se află pe un deal, la marginea pădurii și mai departe de centru, în măsura în care orice poate fi departe în Sighișoara. Fix prin acea pădure, pe coama dealului, trece un traseu cu bicicleta din rețeaua de trasee cicloturistice de pe colinele Transilvaniei. Iar după ce am traversat dealul dintre cazare și centrul Sighișoarei, am simțit o ușoară invidie pe condiția fizică a cicliștilor.

Privelişte cu Sighişoara de pe dealul vecin
Sighişoara văzută de pe dealul de vizavi

Dacă ești ca noi, orășeni care au contact mai mult cu scaunul de la birou decât cu natura, îți recomand varianta light a mișcării fizice: plimbarea pe dealurile care înconjoară orașul, preferabil pe final de primăvară. O să prinzi încă florile de câmp, iar vremea nu va fi sufocant de caldă, nici prea ploioasă sau rece. Bonus, poţi culege soc pentru acasă, simplu de transformat într-o socată parfumată.

Acum, că am prins puțin curaj și am văzut cât de frumos poate fi, ne gândim că data viitoare nu ne-ar fi totuși imposibil să pedalăm un pic pe bicicletă. Cu puţină ambiţie, am ajunge până la Saschiz (la 20 km distanță) sau chiar până la Viscri (45 km).

Iar ca răspuns la întrebarea de mai sus, noi am avut un weekend cât se poate de plin la Sighișoara, ba chiar ni s-a părut prea scurt timpul. N-am testat varianta de o săptămână, însă nu ni se pare deloc o idee rea, mai ales dacă începem să numărăm toate satele săseşti din împrejurimi.

Un gând despre „Prin vacanță în România: Sighișoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: