Cetăți din Transilvania: Saschiz şi Viscri

Dealurile Transilvaniei

Saschiz, un deal cu urzici și câteva șanse ratate

Un lucru ne e mai clar după mica aventură de la Saschiz: dacă vezi semnul ȘANTIER, nu presupune automat că e uitat acolo aiurea.

Privelişte cu dealul cetăţii ţărăneşti de la Saschiz
Indicator spre şantierul de la Cetatea ţărănească din Saschiz

E drept că am plecat să urcăm la cetate fără a căuta prea multe informații. Cetatea ţărănească din satul Saschiz (sau Keisd, pe numele său german) se vede de departe, din drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, și era a doua oară când treceam pe lângă ea. Am zis să o și vizităm acum, mai ales că de la Sighişoara la Saschiz e o distanţă de doar 20 km şi cam tot atâtea minute.

Dacă am fi cercetat mai bine situația, am fi aflat că cetatea din Saschiz este în renovare din 2019. Ceea ce ne bucură, fiindcă după 1940, când au fost deportați sașii din Transilvania, se află într-o continuă degradare.

Şantierul cetăţii din Saschiz
Cetatea ţărănească din Saschiz: şantier

Cetatea de apărare de pe deal a fost ridicată din secolul XIV de cele șapte sate înconjurătoare și avea rol de apărare în fața invaziilor, dar și de păstrare a alimentelor. Pe lângă faptul că arată impresionant pe dealul de deasupra satului, se pare că au existat cândva și două tuneluri care legau cetatea de centrul satului. Și să mai fi existat însă, ne-ar fi fost imposibil să le vedem intrările din cauza vegetaţiei de pe deal.

Măceşi pe dealul cetăţii din Saschiz
Măceş sau trandafir sălbatic pe dealul cetăţii din Saschiz

Până la cărarea care urcă spre cetate poți ajunge cu mașina pe un drum nou asfaltat. Cărarea, deși vizibilă, în vară era pe alocuri acoperită de iarbă deasă. Iar pe potecile secundare erau urzici destul de mari, care înțeapă destul de bine şi usturător. Am ajuns totuşi până sub zidurile cetății, doar că intrarea era blocată. Am ratat iar șansa să vedem cetatea, putem doar să ținem pumnii ca restaurarea să se termine cât mai rapid și să sperăm ca a treia oară să fie cu noroc.

Între timp, priveliștea de pe deal asupra Saschizului și bisericii evanghelice merită aventura urcării și chiar usturimea urzicilor.

Privelişte către satul Saschiz de pe dealul cetăţii
Vedere spre Saschiz de la cetatea de pe deal

Jos, în Saschiz, turnul clopotniței avea până nu de mult un aspect dramatic: o crăpătură care îl străbătea pe lungime. Nu știu cât de mult îi afecta rezistența, însă îi dădea un plus de personalitate. Din 2020, turnul a dat însă aspectul său definitoriu la schimb pe siguranță, a fost restaurat și se poate vizita. În structură i se disting straturile înălțate de-a lungul secolelor. Baza e din secolul XV, iar ultima completare a avut loc în secolul XIX, așa cum arată și anul de pe acoperiș (1832). Iar biserica evanghelică a turnului este ultima dintre cele șapte care existau odinioară în sat, denumit și Siebenkirchen (Șapte Biserici) cândva.

Viscri: mașini de lux printre gâște și o biserică-cetate superbă

Aş zice că faima alimentată de cârdurile de turişti de weekend, care își parchează mașinile printre gâștele de pe ulițe desfundate, îi aduce câteva deservicii satului Viscri. Primul, că pozele atent studiate îți pot crea așteptări prea cosmetizate și, implicit, dezamăgire. Al doilea, că autenticitatea se pierde puțin câte puțin, cu fiecare imagine în aceeași poziție, eventual și pe aceeași bancă din fața aceleiași case.

Însă dacă reușești să anulezi toate șabloanele pe care le-ai auzit și le-ai citit despre Viscri și să ocolești zilele de weekend, cârciumile supracotate, kitschul prelucrat hipsterește și experiențele rurale artificiale, rămâne un sat transilvănean simpatic, în care îți pot petrece frumos câteva zile. Sau poţi să-l incluzi într-un tur al bisericilor medievale transilvănene, mai ales că se află la doar 45 de minute cu maşina de Sighișoara.

Gâşte şi maşini pe uliţa din Viscri
Pe ulița din Viscri, gâște plictisite de turiști

Trebuie spus din capul locului – dacă ai avut bunici la țară, într-un sat clasic, cu ulițe neasfaltate, n-o să fii chiar așa extaziat de parada vacilor din sat sau de mirosul de fân cu balegă. Dar asta nu înseamnă că nu are farmecul său. La o adică, pe noi ne-a amuzat destul de mult combinația dintre ifose și balegă de vacă pe ulițe.

Și poți fi un pic nostalgic, să te transpui în trecut, printre casele cu arhitectură transilvăneană care îi dau un aer aparte. Sunt genul de gospodărie-cetate, pe care am mai regăsit-o și în Banat şi care nu te lasă să ghicești de la stradă ce ascunde în interior. O protejează ziduri groase care, inevitabil, îi dau o aură misterioasă și o atmosferă intimă. Așa că le înțeleg perfect șarmul – în interiorul lor te poți retrage ferit de orice vine din exterior. Și asta nu are cum să nu seducă un orășean asaltat de haosul urban.

Biserica din Viscri la intrare
Biserica fortificată din Viscri

Apoi, Viscri mai are o mică comoară pe care să o vizitezi: biserica sa fortificată e una dintre cele mai frumoase din seria de biserici-cetate transilvănene. Destul de mică, e înconjurată de zidurile exterioare unde acum sunt colecții de obiecte tradiționale transilvănene. Cât te plimbi prin ziduri, îți poți imagina și cum ar fi fost să-ți ai locuința acolo, așa cum o aveau sătenii de acum câteva secole.

Ceramică în zidurile bisericii din Viscri
Ceramică transilvăneană

Pentru noi, noutatea au fost stupii de albine împletiți din nuiele și acoperiți cu lut 🙂 Mai găsești războaie de țesut sau porturi tradiționale transilvănene. Care, chiar și azi, ar merge de minune reinterpretate într-o ținută modernă.

Stup primitiv de albine
Stup de albine primitiv, din răchită şi lut

În interiorul cetății, biserica e un mic puzzle format din straturi aruncate în timp. Pentru că actuala biserică și turnul ei cu șase niveluri acoperă, de fapt, ruinele bisericii din secolul XII, construită din piatră de râu și nisip. Am urcat în turn pe scara îngustă din zid, ca să vedem de acolo în toate cele patru zări ale ținuturilor, de la micul cimitir evanghelic de lângă biserică până la colinele transilvănene care-şi suprapuneau nuanţele de verde.

Privelişte cu dealuri din turnul bisericii din Viscri
Vedere din turnul bisericii din Viscri

Ne-a mai plăcut aici și biserica-sală romanică, decorată în stilul reţinut evanghelic, mică și curată, și curtea din interior, care primăvara e toată un verde-crud de iarbă.

Curtea verde a bisericii din Viscri
Zidul bisericii cetate

Biserica este foarte bine restaurată datorită fundației Mihai Eminescu Trust, patronată chiar de cel care i-a oferit cel mai bun marketing satului transilvănean, Prințul Charles. Tot aici există și o asociație de femei care împletesc șosete din lână și pâslă (Viscri Începe), pe care apoi le vând în afara țării de mai bine de 20 de ani. Mie uneia nu-mi plac șosetele din lână, dar pentru nostalgici pot fi un suvenir simpatic. La capitolul suvenire excentrice, mai intră și o dulceață de Viscri, din fructe de pădure, de 365 de euro borcanul, vândută cu o linguriță de argint.

Interiorul bisericii din Viscri
Sala bisericii din Viscri

Restaurantele în schimb, ni s-au părut nejustificat de scumpe. Am găsit totuși unul cu preț decent, cu meniul zilei, foarte aproape de intrarea în sat. Mult mai modest ca prezentare, exact ca și cum te-ai fi oprit în bătătura cuiva, dar cu mâncare bună de casă (ciorbă de cartofi cu tarhon și ardei umpluți) la un preț cinstit și o servire foarte plăcută. Bonus, câine și pisică simpatici printre picioarele meselor.

Cazare în Viscri nu am testat, însă am fi putut închiria aici casa Prințului Charles, de la Viscri 163. O lăsăm pe altă dată.

Încă nu știm sigur dacă ne tentează o revenire la Viscri, cel mai renumit dintre satele transilvănene. E un popas interesant, cu una dintre cele mai frumoase biserici-cetate pe care le-am găsit prin țară. Dar, undeva printre mii de selfie-uri, articole și reportaje, pare să-și fi tocit un pic sufletul. Sper să-și găsească echilibrul unei transformări turistice frumoase și oneste.

Un gând despre „Cetăți din Transilvania: Saschiz şi Viscri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: