Zimbrăria Neagra

Zimbroaică cu pui

Dacă vrei să scapi de oraş pentru câteva ore, Rezervația de zimbri din Bucșani, Dâmbovița poate fi o variantă excelentă. Se află în mijlocul pădurii Neagra, arie naturală protejată la 30 km de Târgovişte şi 80 km de Bucureşti.

În plus, drumul te răsplăteşte cu cinci kilometri pe un drum forestier, cu multe locuri unde poţi să oprești și să faci o plimbare prin pădure.

Înființată în 1983, zimbrăria are circa 30 de exemplare și, la vizita noastră, erau foarte mulți pui, fiind folosită și ca pepinieră pentru alte rezervații de zimbri din țară. Animalele arătau foarte bine şi își așteptau masa de la ora 10:00, ora ideală la care să ajungi dacă vrei să vezi toată turma.

Ce să faci la şi pe lângă zimbrărie

Momentul hrănirii zimbrilor e foarte frumos şi îl poți urmări din foișor. Mâncarea e împrăştiată dintr-o căruță după care aleargă toți zimbrii., iar printre picioarele lor stă și cățelul-șef de talie mică, iar contrastul de mărime face scena și mai interesantă.

Atenţie, nu este vorba de o grădină zoologică, ci de o rezervaţie în care animalele sunt libere să cutreiere un teritoriu de peste 162 hectare de pădure. Asta înseamnă că, în afară de ora mesei, vei vedea zimbrii dacă se întâmplă ca ei să se afle aproape de foişorul de observaţie. Totuşi, din ce am înţeles, pe finalul săptămânii, câteva exemplare din turmă rămân într-un țarc până la ora 15:00, ca să poată fi văzute și de vizitatorii întârziați.

Zimbru la Buşcani

Există și un fel de muzeu de științele naturii, dar intră mai mult la capitolul curiozități. Exponatele sunt, în principal, animale împăiate şi prăfuite. Fiind inclus în preţul modic al intrării, fiecare poate alege dacă să intre sau nu.

O plimbare prin pădure. După imaginația fiecăruia şi în funcţie de anotimp, la cules de flori, frunze, plante sau pur și simplu pentru o gură de aer. Atenție, pădurea este foarte mare și s-a mai întâmplat să se rătăcească oameni. Așa că merită să ai la tine o busolă sau un GPS, dacă ai în plan să te aventurezi mai departe. Și nici nu există semnal telefonic în pădure (cel puțin pe Vodafone).

Când să vizitezi zimbrăria de la Bucşani

Pe zimbrii îi găseşti mereu acasă şi la masă, iar drumul pare practicabil în orice sezon, inclusiv cei cinci kilometri de drum forestier.

Nu m-aș încumeta însă pe ploaie sau recent după ploaie (poate cu o mașină de teren), ori imediat după ninsori abundente (nu se știe cum e cu deszăpezirea în zonă).

În rest, primăvara flori, vara răcoare, toamna frunze arămii și iarna zăpadă (în mod ideal).

Preferabil ar fi să ajungi cu maşina. Nu ne-am interesat dacă există și varianta unei rate comunale sau transport oferit de săteni, dar probabil ar fi destul de complicat.

Variante de cazare

La  Cabana Zimbrărie, care ține chiar de rezervație, poți testa cum te împaci cu silvoturismul.

Altă posibilitate ar fi să închiriezi o rulotă și să parchezi lângă zimbrărie. Când am vizitat-o noi, erau și vreo două rulote care petrecuseră noaptea acolo.

În caz că vrei să prelungești plimbarea, cea mai apropiată variantă de cazare se află la Târgoviște sau în satele de prin jur. O idee bună e să faci o căutare rapidă pe un website precum Booking.com şi să vezi ce variante ai. Foloseşte harta lor ca să vezi şi ce ţi-ar conveni ca localizare.

Ce mi-ar fi plăcut să știu dinainte

Lângă zimbrărie se află şi niște căței foarte simpatici (și blânzi), care sigur n-ar fi zis nu câtorva gustări delicioase.

Dacă vrei să afli mai multe despre zimbrii din România şi unde îi mai poţi vedea, poţi citi despre proiectul Life Bison, al celor de la WWF.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: